Ciasta i babeczki z tych samych przepisów
Kiedy nachodzi ochota na coś słodkiego pod uwagę bierze się wyprawę do cukierni lub też pieczenie w domu. Poszukiwane przepisy na ciasta wydają się dość proste, a wtedy w oczy rzuca się przepis na babeczki z tymi samymi składnikami? Nic w tym dziwnego, bowiem wiele ciast da się podzielić tak, by wyszło z nich kilkanaście porcji babeczek.
Różnica w ilości, nie w smaku
Szykując wypiek w domowym zaciszu, można zastanowić się, czy chce się jedną dużą porcję, czy może jednak w grę wchodzi większa ilość mniejszego deseru, którą można sprawiedliwie podzielić między każdego domownika. W zależności od tego, jaka zostanie podjęta decyzja, potrzebna będzie prostokątna blacha lub papilotki do pieczenia. Ilość potrzebnych składników jest właściwie taka sama – należy pamiętać, że w przypadku babeczek foremkę napełnia się masą maksymalnie do ¾ wysokości, gdyż podczas pieczenia ciasto rośnie.
Brownie z blachy i jako muffinki
Przykładem ciasta, które można przygotować w dwójnasób, jest między innymi brownie – mocno czekoladowe i wilgotne stało się ulubionym deserem tysięcy ludzi na całym świecie. Interesuje Cię inny ? Sprawdź na Delektujemy.pl.
Składniki:
– 150 g gorzkiej czekolady
– 150 g miękkiego masła
– 2 jajka
– 1 żółtko
– 200 g cukru trzcinowego lub białego
– 150 g mąki pszennej
– ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka gorzkiego kakao
Wykonanie
Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia.
Odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać.
W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta.
Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury jajek.
Do masy wsypać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do 3/4 wysokości dwunastu foremek. Piec przez około 18-20 minut.
W przypadku tworzenia jednej porcji z blachy, masę brownie wystarczy wylać na formę o wymiarach 18×18 cm wysmarowaną tłuszczem i pokrytą papierem do pieczenia, piec w 160 stopniach Celsjusza przez około 30 minut – ciasto powinno nieco urosnąć.
W obu przypadkach wypiek będzie przyjemnie wilgotny w środku. Babeczki i ciasto można udekorować według woli lub przygotować też na przykład z owocami takimi jak maliny czy truskawki.